Historier från Dalarna

Gardist-Kalle - Sveriges sista stråtrövare

April 20, 2022

Den 25 augusti 1852, i Skattlösberg intill Grangärde i Kopparbergs län, sätts en liten pojke till världen och som får namnet Carl Ludvig Granlund. Med tiden ska han dock bli känd som "Gardist-Kalle" och skapa oro varhelt han drar fram i sin ständiga jakt på pengar och kvinnor. När Kalle 82 år gammal avlider den 20 april 1935 har han hunnit med att avtjäna straffet för två mord, åtskilliga våldtäktsförsök samt en massa andra diverse småbrott. Anklagelserna är dock betydligt fler än de han döms för, beskyllningar vars definitiva svar han tar med sig i graven. 

I Historier från Dalarna balanserar berättelsen mellan Vidskepelse och Verklighet. I historierna får vi möta farliga väsen och kallblodiga mördare, men också lära oss mer om äldre tiders folktro och skrock. Vissa avsnitt är ren och klar, faktisk historia, medan andra för oss in i ett magiskt gränsland där sanningen inte alltid är vad den ser ut att vara.

Stöd oss gärna i vårt arbete med podden. SWISH 1235672431 

Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram 

Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på kontakta@historierfrandalarna.se 

Vill du boka Historier från Dalarna för en berättarkväll/event eller köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på kontakta@historierfrandalarna.se

Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors 

Följ gärna vår systerpodd Historier från Hälsingland. Den hittar du där poddar finns. 

Podbean App

Play this podcast on Podbean App